Muggen

Muggen

Pas op voor de exotische muggen !

In verschillende werelddelen kunnen sommige muggen u een tropische ziekte bezorgen.

In Azië, Latijns Amerika en vooral in sub-Sahara-Afrika. De Anopheles muggen kunnen drager zijn van malaria (paludisme), terwijl de Aedes u mogelijk de knokkelkoorts, de gele koorts of de chikungunya kunnen geven. Elk jaar doden tropische ziekten meer dan 2 miljoen mensen.

Eerst en vooral moet u zich beschermen!

Voor het vertrek licht u zich best in omtrent de mogelijke endemische ziekten. Er bestaan vaccins tegen de gele koorts en een (preventieve) profylactische behandeling tegen malaria. Daarvoor is het beter dat u zich naar een vaccinatiecentra of de reisorganisatie begeeft.

Eenmaal ter plaatse, vermijd gestoken te worden door de muggen ! De Aedes steekt tijdens de dag en de Anopheles tussen zonsopgang en zonsondergang. Slaap daarom onder een muggennet dat met muggenwerende producten werd behandeld, draag lichtgekleurde kledij die de armen en benen bedekken en vergeet vooral niet om u regelmatig met DEET in te wrijven of die op uw kledij te verstuiven ,want DEET is de meest efficiënte substantie tegen de muggen.

Airconditioning doodt de muggen niet, het vertraagt alleen wat hun activiteiten !

UV- en ultrasone-apparaten zijn nutteloos, zoals ook de inname van vitamine B1, het eten van look, gist of bier en het dragen van anti-muggenarmbanden, niets daarvan is een veilige preventie tegen muggenbeten.

Indien u na enkele dagen of weken bij uw terugkomst griepverschijnselen vertoont, ga dan onmiddellijk naar uw arts en zeg hem naar welk land u hebt gereisd !

Wist u dat ?

De efficiëntie van een verweermiddel hangt af van het gebruik ervan. Sommige van die middelen mogen bij zwangere vrouwen en kleine kinderen worden gebruikt.

Om muggen op afstand te houden is eucalyptus-citroenolie efficiënter dan andere planten zoals citroengras, maar de efficiëntie is beperkt en u moet zich heel regelmatig inwrijven om een goed resultaat te bekomen.

Vraag steeds raad aan uw apotheker.

Meer informatie over verre reizen? Bezoek zeker: www.itg.be